Mak, Ibu, Ummi, ...

Bismillahirrahmanirrahim..
Aq dulu selau tertanya2, kenapa hari ibu takde "tarikh tetap", hanye berlaku pada hari Ahad kedua bulan Mei. Korang perasan? Aq pon taw sbbnye bile terbaca pasal sejarah hari ibu nih..

Pape pon, bagi aq hari2 adelah hari untuk keluarga aku. Alang2, aq nk citer sal mak aq.



Lain dari aq, mak aq sorang yg penyabar, tabah, tenang, dan sangat2 rajin.
Aq selalu perli mak aq "loud speaker" sbb suare mak kuat sgt..haha..

Mak aq mmg dari mule berkahwin lagi, da kena hentam. Maklumlah, bukan menantu pilihan. Papepon, aq tak akn burukkan sape2 kat sini..



Sebelum kawin, mak aq keje kat KL. Lepas kawin, sehingga 10 thn selepas itu jadi surirumah. Dan paling2 aq ingat,dulu2 bila hari sbtu, pukul dua, mak aq akan jadi macam karpet, depan tv, tgk citer Industan..haha

Mase kitorang duk kem, ekonomi keluarga sangat sempit. Mak aq tolong pendapatan dengan jual bonzai..

Ade lagi satu peninggalan bozai dulu2..haha


Untuk tak susahkan mak aq dulu2, aq jarang mintak duit kalu nk beli ape2. Dulu2 duit belanje seringgit je, tapi aq selalu dapat duit awal untuk dua mingu belanje sekolah. Time tu la aq guna duit tu beli ape2 yg aq nk, mcm gasing ke, kereta dash ke. Bawak sekolah 20sen je. Lgpon dulu, aq tolong membe aq buatkan keje sekolah(Rosyaimi), die akan belanje aq..haha
Aq sangat2 kesian kat dua member aq, Rosyaimi ngan Afiq, sbb ibu diorang dah pulang ke Rahmatullah. Syukur Alhamdulillah, aq masih ade ibu, dan jugak, diorang dapat ibu baru yyg sangat2 baik..hehe
(keh, aq dah bercerita pasal aq plak nih..)

Lepastu mak aq ajar mengaji. Kebetulan tiba2 ramai yg nk belajar mengaji ngan mak aq. Alhamdulillah, sampai sekarang pon ttp msh ramai. Bile tiap2 kali aq tengok buku catatn pelajar ngaji mak aq, ade la sampai 200 orang. Mcm ne la mak aq larat ajar semuenye?
Bagi aq, mak aq la guru ngaji PALING2 hebat.
Ade ke guru ngaji lain yg tuliskan formula tajwid, dan mengenal huruf, dan fotostat untuk murid2 die?, buat wallpaper dan tampal pade setiap dinding tempat mengaji tu, banyak2?. Kalu anakmurid tak datang, sanggup tanye mak ayah budak tu? Ade buku catatan pelajar2 dia? Dan bayaran yg mak aq ambik cuma 5 ringgit je. Kalu dua orang, ataw lebih, tak kira banyak mane pon, paling banyak mak aq mintak 10 ringgit je.

Aq ingat mak aq pnh bgtaw, yg die mengajar tu untuk amal jari'ah. Bayaran tu sbg nak claim balik bil kipas, lampu, fotostat. Dapatlah sikit duit untuk belanje lauk hari2..



Yup, secara jujur, mak aq beli baju sekali je setahun. Bila raya. Kasut? Beg tangan? takkan tuka sampai yg ade ni dah rosak.

Tiap2 hari akan tido pukul 12.30, sblom tido die akan mengaji. Kejut kitorang subuh kul 6.30, lepas dia balik surau. Sekarang ni dah tak pg surau sbb penat. Die pg stiap Maghrib ngan Isyak je.

Masak?! memang tip top. Makan tengah hari, ngan Malam, wajib. Sarapan ataw minum petang, kalu rajin. Kalu tak, die akan belikan.

Tak pernah suruh anak die buat ape2, kecuali "kemas bilik", ataw "tolong pergi kedai"..

Macam mane pon, ttp ade orang yg khianat kat die.
Aq taw, berapa ramai ibu bapa anak murid mak aq taknak bayar yuran. Hantar anak ramai2, tapi dah berbulan2 tak bayar. 10 ringgit je pon berat nak bayar.

Tak cukup ngan tu, mak aq selalu dapat "gangguan2" mase tido. Yg pernah die ceritakan, mase die tido, pernah ade tangan yg kepit die, sampai die sesak dada. Tapi aq taw, banyak lagi yg mak aq tak cerita..

Selalu nampak die tertido mase duduk2..

Mak aq orang paling tabah. Bile kitorang sedih, die yg akan pujuk,bagi semangat. Tak terkecuali, PALING kreatif. Mak aq mmg pandai berkarya..haha.. Ni antaranya,


Bunga telur perkahwinan mak ayah aq dulu, mak aq
decorate jdkan nih..


Mak aq buatkan untuk sape yg nak..
Biasenye anakmurid ngaji la,
50sen..haha
Mak aq pernah cakap, bile kitorang adik beradik besar nnt, die tak harapkan ape2, asalkan kitorang dapat sara diri cukup. Macam mane pon, impian aq adelah nak hantar mak aq pergi umrah, dan haji banyak2 kali. Aq dapat bace muka die macam "teringin" bila setiap kali tengok gambar mekah ngan masjidil Haram..
InsyAllah. Mudah2an impian aq terkabul. Tak tertinggal, aq doa, kalu nak tarik nyawa, Allah tarik lah nyawa aq dulu. Aq tak dapat bayang cmne hidup aq kalu takde mak aq..

Semalam die bercerita tentang arwah Tok Ina. Nenek aq meninggal dulu, mak aq yg jaga kat hospital. Mak aq sampai tangguhkan perkahwinan sbb nk jaga Tok Ina.. Aq faham, agaknye die rindu kat mak dia, sempena hari ibu ni..

Aq watkan satu artwork untuk mak aq..haha
Bonzai kecik..

bonzai kecik


Untuk cara2 membuatnye, boleh klik kat SINI..

Papepon, mak aq sangat sporting, dan rock!! Bait2 lagu ni untuk mak!!

"Kasih kita ditakdirkan bersama,
Takkan dikau kupersiakan,
Walau terkadang hati mudah terusik oleh ku,
Selagi ada nyawa,
Seluruh daya kan ku pastikan kau gembira,
Segala cinta dan saat bahagia,
Oh ibu.. Keakhir hayatku.."
(azzam ik - Kekasihku)

Nyanyikan lagi ni untuk mak2 korang..haha..
Wasalamuaika..