Turn Aku Pulak

بسم الله الرحمن الرحيم


Blogger2 lain da sebok tulis pasal Ramadahan.. Aku pon nak jgak!! Hahaha
Mule2 aq nk ckp TERIMA KASIH pade geng2 yang hantar mesej2 sempena Ramadhan, ya!!



RAMADHAN..
Bulan ni paling best la bagi aq, pasal mase bulan ni aq akan "bau" yang lain. Haha, susah nak cakap cmne, tapi "bau" bulan Ramadhan ni cool + rileks. Sape2 yang penah rase cm aq, bgtau, ya.
Lagi2 bile "takde setan2 yg berkeliaran"..
nnt aq nak post sal "hakikatnya tak SEMUA yang diikat". tgh kumpul2 maklumat nih,haha.

Yang best mase Ramadhan ni, aq ter-Flashback balik mase kecik2 dulu.
Time kecik2 dulu kan puase time cuti. Bapak best!! Enjoy mase penuh dgn family..(sesuai ke gune "enjoy"?)
Ingat time buat2 sakit, buat2 penat sbb main keja2,curik2 minum air.. Valler nye rase.
Aq start puase penuh time da "cukup umor" ja..yang lain2 tu banyak curi2.. haha.misteri.

Waktu tarawih dulu2 mase kat surau (time budak2 lagi), slalu duk lepak ngan kawan, main mercun.
Bile petang2 pg bazar ramadhan dgn ayah. (Dulu2 panggil Ramadhan al-Murtabak sbb murtabak sgt wajib ade.haha)
Time buke paling sonok mase dengar iklan2 kat radio, dengar org ngaji, dengar muzik sblom azan.
Dah tu, sebelum buka separuh mati lapar. Lepas buka pon separuh mati kenyang.

Bile da besa, da idop ngan kawan2, da alami puase time2 tak cuti nih, best gak. Pengalaman baru, cara baru, hidup baru. TERIMA KASIH kawan2 semua.

Oke, point utama, (lambat betol), beberapa "peta minda/mind map" untuk kita sama2 amalkan sempena Ramadhan..

#1 -Keep your mind from:
clutter / negative thought / meaningless worry
*negative thought breed,one bad thought leads to another,
focus on something else when the mind wonders into negative space and when you do have worry, worry only about your relation with Allah swt

#2 -Free your body from:
tensity / laziness / bad speech
*fasting does not give you excuse to be weak; look at the companions at the Battle of Badr.
when someone antagonize you, say "Verily, I am fasting, I am fasting"

#3 -Free your Heart from:
vengeance / hatred / unforgiveness
*learn to let go. Allah swt says in the Quran that those who become angry but are quick to forgive will have the reward from Allah swt. and remember that the companion who forgave before he went to bed being described by the Prophet saw as a person from Jannah?

#4 -Free your spirit for:
Hubb ad-Dunya / People & Things
* Everything in this worlds are temporary. Parents, spouse, children, relatives, friends, cars, jobs. detach yourselves from your love for everything in the world, because in the end, only Allah swt remains.



Okeh, selamat melalui bulan mulia, Ramadhan Al-Mubarak.