Al-kitab-un is Buku

بسم الله الرحمن الرحيم



Orang cakap "Dah la, tutup buku lama. Kita bukak buku baru"
Aku tak stuju ngan ayt ni (cm biase, mmg kuat gadoh). Stiap buku ade ruang "penghargaan" ngan "rujukan" kat muka depan dgn blakang. Kalu tutup buku lama, mknenye kite lupe smua jasa2 org, ngan pnduan2 yg kite da blaja spanjang cerita buku tu.
Lagi pon, Islam cume ade satu je buku: AlQuran. AlQuran tak berubah ikot zaman pon. Bible ade versi baru ngan lama. Kire cm bukak buku baru, tutup buku lame gak la,kn? Kenape nak tutup buku lame? Koyak je muke surat2 trtntu, jimat sket. (Ok, mngarut)

Ini gamba kawan lame aq (gamba atas tu-gamba sebena tauk). Aq-Quran aq.
Muka awal dan muka akhir (yg kaler putih tu) ade ditulis time bile aq khatam (mase ngaji kat umah). Nostalgia giler tgk.
Tambah tolak, darab bahagi, kat rumah lime, kat skolah dua, ade la tujuh kali. (Nombo lawa beb!)

Tapi, seda tak seda, da 2 tahun aq tak ngaji.
Kalu ngaji pon, cume usha 2 surah feveret aq: ArRahman ngan Surah Luqman.
Kalu aq tak silap, stiap manusia wajib khatam 40 kali (yg ni tak pasti la btol ke tak).Mak aih, jauh beno 40 kali. Tak layak langsong nak riak, nak tunjuk2. Buat malu je. Takde alasan langsong kenape mesti bhenti AlQuran.

ArRahman. Surah ni aq minat sbb isi utama die, bagaimana Pemurah nye Allah (ArRahman) kt manusia, tapi manusia ta penah bersyukur. Kadang2 mungkin hampir stiap mase aq la manusia golongan ni. Surah ni sgt bnyk sentimental value.

Surah Luqman. Antara ceritanya pasal Luqman Hakim mnasihati anknye. Part ni feveret aq sbb akn teringat smua pesan2 mak ayh kat aq. Bia kasi seda diri sikit diri yg hanyut tu.

Biase tengah2 malam kalu boring aq akn browse laptop cari movie yg nk tgk. Tapi mlm ni tetibe plak tergerak hati nak bace balik AlQuran. Siap simpan azam nak jadi baik (harap2 istiqamah laaa), buang sifat2 jahat tu. Agak tergagap2 bace. Mane tak nye, da lame tak berdating ngan AlQuran.

Isi utamanye, kalu sape2 dah lame tak mengaji, atau tak khatam lagi AlQuran, bile lagi nak baca, kalu bukan skarang. Esok lusa kita tak tau ajal kite. (Kali ni kesimpulan betol la!!)

Wasalam.