Mimpi Janggal




Fadilat adelah "stun-man". Aq belakon dengan die. Director dgn Choreographer bagi arahan ape yg die kene buat. Scene dekat jambatan sungai, cm tu. Die kene swing2 dan begayut2 kat jambatan yg da roboh tu (tinggal rangke). Aq mcm ade scene lawan2 ngan die. Pengarah ckp "Action", aq ngan die start berlakon.

Malam pon tibe. Kitorang satu skolah cm pegi motivasi kt tepi laut. Yg aq ingat, aq penah mimpikan tempat tu dulu, (aq jalan dari Benteng lepastu hujan dan kene pegi berteduh kat satu restoran kat tebing bahagian tinggi kat tepi laut tu, disertakan dengan petir2.Mimpi seram kot).

Ok, fokus pade cerita. Aq nampak smue geng2 sekolah mnengah, semue geng2 UiTM Kuantan. Kitorang dibahagi ikot group. Group lelaki, perempuan, dan dua lagi group ape pon aq tak taw. Tapi ade org dlm group tu. Kitorang diberi ujian, dapatkan durian. Tu akan jadi makan malam.

Geng2 pompuan ngan geng2 lain smue dapat, tapi kitorang geng lelaki tak dapat satu pon. Bile Fasilitator ckp time da abes, ase sedih masing2. (Aq pon tak tau cmne nak dapatkan durian tu). Pompuan tunjuk muke bongkak dengan tiga durian yg diorang dpt. (kalu tak silap, masing2 pakai baju cheer-team).

Time makan, kitorang sedih. Dah la tengah malam. Masing2 lapa. kitorang takde durian. (ape la penting sgt durian tu). Aq pon start jadi kecoh, dapat idea. Aq suroh diorang ambik buah kelapa, lepastu pergi laut cari ikan. Smue orang laki ni start semangat semula. Kelapa diambik. Ade yang lari g laut, tangkap ikan. Aq pon tak faham mcm mane, tapi diorang dapat ikan banyak giler. Siap bawak gune mulut. Er...

Pompuan2 yg tadi agak kesian ngan kitorang cm hepi + bangga tgk semangat kitorang g laut tu. Aq pon try usha sorang pompuan. Quinn Febray (Glee). Jangan tanye aq, aq pon tak fhm cmne die tetibe muncul. Aq tengok bulan, aq ckp kat die "aq tak takut kalu hilang arah, bulan akan suluhkan" lepastu aq terus lari ke laut lepas buat babyface (oke, babiface pon boleh). time lari selak tu, aq nampak Khalid. Die tengah bakar bungkusan2 McD. Die cm kecewa ngan diri die. Die ckp die cpt putus ase lpas tu beli Mc D nk mn sorg2. (mane dtg McD pon aq tataw). Ade satu bungkusan McD tu, dalamnye ade seluar jeans die. Tapi die bakar jgk. (Aq pon tak fhm).

Aq pon tengok degn Khalid bungkusan tu terbako siket2. Aq tanye "kenapa cara terbakarnye aneh?" Khalid ckp "die pakai CGI". Er.. ok, aq rase aneh dgn jwpannye. Dan, aq rase mak aq pegang pipi aq. "Abang, bangun. Solat Zohor".
Aq pon bangun.

Sampai situ je mimpi aq yg aneh. Tapi aq rase mcm taknak lupe mimpi ni. Mcm aq dpt lepak balik dgn kawan2 aq semua dengan situasi yg pelik. Hahaha.
Aq rindu hari2 yg da lepas.