Cara Buat Kartun atau Doodle



Hati ni rase gundah gulana kalu ta bagitau cmne mmbuat kartun ni...
Tanpe buang ruang, bahan yang korang perlu ade adelah:

- Kertas dan alatan melukis (pen, pensil, gam,  minyak masak, pembaris, pemadam,warna,)
- Scanner atau Kamera berkuasa dahsyat. (PC takyah mention la kn?)
- Aplikasi Photoshop atau GIMP
- Idea dan sedikit bakat yg boleh pakai.

Mula2, lukiskan gamba fenomena, kartun, anime, doodles, atau ape2 la yg korang na lukis. Rasenye ta perlu warna, atau hitamkan mane2 bahagian dulu.
Dan kemudian, scan atau tangkap gamba dan uploadkan pade PC.
- ini contoh gamba yg telah di scan -
Kemudian, gunakan aplikasi Photoshop, atau GIMP, atau mungkin Paint (kalu terer la).

Aq cadangkan, pade sape2 yg tadek Adobe Photoshop, download je GIMP secara online. Taip je kat google "GIMP free download", dan ikot instruction. Function nye same je cm Adobe Ptotoshop.
(Credit to Nadirah Izan)

Dan warnakan gamba tadi ikot citerasa korang. Korang bleh pegi kat Youtube utk blaja cara2 mewarna dengan hebat sekali. wahaha..
- contoh gamba yg siap di warna -
Dan edit la gamba tu. Mcm tambah tulisan, corak2 tambahan menggunakan aplikasi tadi. (Aq guna Paint aje). Dan..
Jeng-jeng-jeng!! Siap dah kot.
-contoh gamba yg siap di touch-up -
Melainkan korang na tambah atau edit2 lagi, terpulang..
Korang boleh uploadkan gamba tu dekat blog, facebook, twitter.. Youtube tu aq tatau la,kn?
Korang boleh bangge diri dan ucap "Alhamdulillah" atas usaha dekat satu jam korang tadi.

Aq harap pedoman ini dapat membantu, bukannya membuntu-kan..
Gamba Danbo diatas, credit pada NorayuAlia.
Majulah sukan untuk negara!!