Gambar Paling Cantik

Aku ta bebakat menulis novel. Lagi2nye aq ta suke sgt jiwang2 ni. Tapi seda atau tak, aq mmg ade bakat bercerita.. (Da start da die!! Fokus la wei!!)

Bereh, ni citer yg betol2 jadik harini. Aq tulis ala2 novel siket ye!! ____

      Lepas subuh, aq dapat mesej "Kawan. tlg anta aku cmne solat jenazah..ringkas punye". Nombo "stanger".
"Owh. Jap. cek buku. sape ni?" aq reply.
"Rusydan.." Die rupenye.. Die mmg slalu mesej aq, mintak ayat2, care2 berubat yg ringkas2. Tapi, solat jenazah? Oh men, ni la satu2 part amali yg aq ta penah dapat buat mase kat kafa.
Terlintas jugak kat otak aq, sape yg meninggal.

Aq ta tido malam sebelum subuh tu, sebab ade satu mimpi yg "ganggu" aq mase malam sebelumnye.
Aq mimpi aq ade terbace tulisan kat satu tempat yg aneh. Ade tertulis "Tarikh ni, ayah meninggal"..
Pelik. Sebab dalam mimpi tu, ayah aq ade dengan aq. Macam bukan ayah aq je.

Aq tak tido, dirikan solat. Lepas solat aq doa semoga Maha Pencipta masih belum na tarik nyawa ayah aq. Kalu nak tarik, tarik la nyawa aq dulu - ayat bodoh kelua mase doa. Hati aq tak selese betol.
Alang2 tak tido, aq online. Ber-tweet dengan kawan2 yg ta tido lagi. Tengok friendlist kat facebook. Nama paling atas yg muncul Rusydan. "Lame ta denga cerita dia" -hati aq terlintas.

Tak sangke pagi ni die mesej aq. Mungkin die na exam Agame kot. SPM. Tapi SPM rasenye da lepas.
"Ayah aku"- die reply mesej aq.
Innalillahiwainna ilaihi rajiuun. Subhanallah, astaghfurullah. Terkejut aku.
Macam hint2 tu semua da ade. Memang Allah na tunjukkan betape kerdilnye manusia tu.

Ayah aq, dengan Cikgu Roslan ni boleh kata kawan la. Aq penah tengok aruah sekali je. Mase kenduri kawin kawan bapak aq. Tapi aq lagi fokus balas sapaan Rusydan time tu.
Tak sangke, Allah panggil die pulang. Ya Allah, arwah nampak gaya masih mude, masih kuat.

Rusydan da tak balas mesej aq. Aq terus send mesej kepada kawan2 yg kenal supaya sedekahkan Al-Fatihah. Aq rase sebok na uruskan jenazah, dicampur rase sedih lagi. Ta lupe aq send mesej kat ayah aq.
Kitorang ta dapat ziarah, sebab pengurusan jenazah bukan kat rumah arwah.

"Aq harap aq ade kat sebelah kawan aq"- hati aq terlintas. Mate aq dah berair.
Aq ta faham, kenape aq pon sedih jugak. Aq rase aq ngan Rusydan ni tak la rapat sangat pon. Wallahualam.

Kalu ikutkan sepatutnye aq happy. Ramai yg mention name aq sane sini, yg ucap terimekasih.. Terimakasih semua. Tapi hati aq ta tenang.
Aku pon setart conteng atas kertas. Dan gamba diatas tu la gamba yg dapat aq lukis.
Bagi aq, tu la gamba PALING cantik penah aq lukis. Ikhlas untuk sahabat aq.
Walaupun belum mase sesuai aq tunjuk pade die. Buat mase ni beri die ruang. Tanak hati die makin pedih. Allah sedang berbica soal "kesabaran" dengan dia. Moga die dan keluarga tabah. Amiin.

Aq mintak, sape2 yg bace post ni, sedekahkan al-fatihah untuk Arwah Cikgu Roslan. Moga die dieletakkan bersama2 mereka2 yg Allah berkati..Amiin~

Sampai sini je la cerita ala2 novel tak menjadi dari aq... Moga Allah kuatkan hati, iman dan redha kita. Salam ma'al hijrah..

Azam maal hijrah: Nak jadi lebih gemok!!