Bila Perlukan Bodoh, Kenape Jadi Bijak?


Anjing pon boleh naik pangkat.
Aq tengok Tanyalah Ustaz. Katenye, anjing yg biase, yg menyalak tak tntu hala, haram dibela. Tapi lepas diberi ilmu, diajar macam2, pangkatnye naik pade "harus dibela".

Manusie ta penah behenti komplen. Manusia yg rase diri dia cukup hebat na jadi kayu ukur.
Tak untuk aq. Bukan jenis aq yg ikut bulat-bulat kata orang. Kenape perlu ikut orang?
"Don't hate yourself because of you're different. But laugh the facts that they are the same."
"Good people follow the trends, Awesome people create the trends".

Aq ade care sendiri. Bukannye care budak2 terkini yg ade iphone kat poket, wajib berjiwang-jiwangan.
Aq ta perlu blackberry, ta perlu rambut pacak2, ta perlu baju berjename, follower yg ramai kat blogger atau twitter, friend yg sampai tahap limit kat facebook untuk jadi hebat.
Paling penting, aq ta perlu pecaye yg semue ni mmpu buat aq jadi hebat,..
Ape yg aq perlu, "originality" diri sendiri.

Orang penuhkn bilik dengan baju berjename, aq penuhkn bilik dengan gamba2 kt dinding. Orang belajar sebab na pandai, aq belajar bile rase bodoh.
Bukan maknenye aq cukup baik. Tapi sebaik-baik amalan adelah istiqamah. Kenape terburu-buru tp lepastu tinggal?
Contohnye, lepas subuh, mengaji AlQuran. Alhamdulillah, sikit2. Sekarang da istiqamah.

"Orang buat bodoh melucukan, orang buat bijak menyakitkan hati."
Alhamdulillah. Trimas pade sape yg jadi kawan aq. Trimas jgak pade kawan yg pd mase same benci aq. Kawan yg pade mase yg same menyampah dengan aq.

Behenti jadi plastik. Plastik cuma sampah.
Behenti jadi mesin fotostat. Mesin yg merendahkan nilai bnde yg dicetak.
Behenti bagi alasan untuk semue kemungkaran yg dibuat. Diakhirat takde alasan diperlukan.
Behenti buat bijak disaat orang perlukan gurau senda.

Aq ta faham ape aq cuba sampaikan. (macam biase).
Mesej sebena nye, Fak Yuh pade orang yg cube tiru stail aq fesbook semalam!! Aq maseh bengang.

p/s: harini aq ta pakai gamba flicker. aq letak gamba aq teruih.