Adam, Hawa, Dan...


"Kau yang aku puja, Kau yang aku cinta. Kasihku difirdausi"~♫
Cinta Adam dan Hawa- Misha Omar. Aq pretty sure "Kau" yg dimaksudkan dalam verse ni adelah Allah swt.

Aq blogwalk rambang-rambang. Kebanyakan blog (lagi2 blok laki) sangat jiwang.
Teringat kisah Adam a.s. dan Hawa.

Allah swt. jadikan Hawa dari rusuk adam.
Hawa-perempuan. Allah tak jadikan lelaki, atau lagi satu adam. Sebab pasangan setiap lelaki adelah perempuan.
Macam kasut, atau sarung tangan. Ada kiri, ada kanan. Kita tak pakai dua2 sebelah kiri. Sebab kite perlukan kiri dan kanan.
Lelaki cume boleh cinta perempuan, bukannye lelaki.

Azazil cukup marah, rase terhina sebab Allah mengangkat martabat Adam, yg cume tercipta dari tanah. Dia api.
Hasad dengki, iri hati. Cinta bukan dipandang pada rupa. Mcmtu juga martabat, dan mulianye seseorang. Tapi Allah swt yg tentukan. Darisitu, mulalah kisah Azazil, atau lebih famous Iblis.

Allah jadikan khuldi.
Pokok tu depan mata Adam dan Hawa. Takde penghalang, takde guard. Sekadar larangan "jangan hampiri".
Tapi mereka tetap datang dan makan buahnye. Dari situ mula kisah manusia ke bumi.
Same macam kita. Allah suruh sembah Dia. Allah suruh tutup aurat, Allah suruh jauhi zina, Allah suruh berkahwin lelaki-perempuan, Allah berikan larangan dan panduan.
Tak ade penghalang, tak ade guard. Sekadar larangn. Terpulang pada kita nak patuhi atau tak. Kalu ingkar, neraka jawabnya. Bukan sekarang, tapi nanti.

Kemudian kat bumi, taubat Adam dan Hawa diterima Allah.
Sebagai tanda supaya jangan kita sombong dengan Allah. Kalu ade salah, mohon ampun. Allah Maha Pengampun.

"And that girl on left, she ordered a gummy bears and a knife couples hour ago. They only gave her the gummy bears. I wish they don't even give me the gummy bears"-Marry the Night. Makcik Gaga.