Jawab atau Diam?

Aq tengok facebook ade satu gambar yg lebih kurang tertulis
"Share this if you love Allah, ignore this if you love Shaitan"
Hati aq terdetik, kenapa Allah dipergunakan untuk mendapat perhatian?
Sama macam surat berantai dulu2. Kenapa perlu timbulkan isu "ade penjaga makam bermimpi berjumpa Rasulullah saw"??
Sekali lagi, kenapa menggunakan nama Allah dan Rasulullah saw? Nama2 mulia digunakan untuk bende2 "low class". HapeKebendeLa?
Ibn Qayyum al Jawziyyah menyebut bahawa ucapan Allah adalah ubat yang sempurna, perlindungan yang baik, cahaya yang memberi petunjuk, rahmat yang luas, yang seandainya diturunkan keatas gunung, gunung itu akan hancur bekecai dan berkeping-keping kerana keagungan dan kemuliaan ucapan tersebut.
Tanye diri, kenapa
Bile orang ajak buat baik, akan rase malu. Takut orang cakap "bajet baik".
Tapi bile orang ajak buat jahat, siap tambah lagi. Supaye nampak "cool giler".
Bile orang buat status "islamic" atau nasihat kat facebook, cume "like" je.
Tapi bile bab politik yg kutuk maki, bab keburukan artist, bukan main komen. Siap ditambah dan di flashback kisah kisah lepas.
Bile ditimpa musibah sikit, bukan main merungut. Hujan merungut, panas perungut, sibuk merungut.
Tapi bile dapat nikmat, bukannye nak bersyukur. Makin bongkak ade la.
Bile ade twitter, sebok nak follow artist.
Tapi bile artist ta balas tweet, sebok lebel artist tu sombong. Padahal artist tu ta mintak pon kau follow. (oke, ini melencong)
Firman Allah swt. (Orang-orang Yahudi dan Munafik) dengan keadaan bersatu padu sekalipun, tidak berani memerangi kamu melainkan di kampung-kampung yg bentengnya kukuh, atau dari sebalik tembok. (Sebabnya) permusuhan antara mereka sendiri amatlah keras.Enfgkau menyangka mereka bersatu padu sedangkan hati mereka berpecah belah (disebabkan berlainan kepercayaan mereka). Yang demikian itu kerana mereka ialah kaum yang tidak memahami (perkara sebenarnya yang memberikan kebaikan kepada mereka.
(Ali 'Imran 3:134) 
Kata2 semangat: Apabila seseorang yang mempunyai kuasa untuk menjatuhkan hukuman keatas musuh yang berada ditangannya, tiba-tiba melepas dan memaafkannya, alangkah mulia dan hebat perbuatannya.