Tukang Nyanyi


Bagi aq, untuk jadi penyanyi perlu ada tiga je. Suare cantik, gaya nyanyi cantik, dan identiti. Ta perlu rupe, tak perlu gosip, tak perlu "ringan mulut" atau plastik tunjuk baik. Penyanyi bukan ahli politik.
Suare berbeza-beza,minat pon beza2. Ade yg minat stail soul, ade yg suke stail rock, atw rap.
Kisah ape hukum vokal salah. Peminat bukan tau pun sal bende alah tu. Yg sebok duk cari cume juri je.

Dua, gaya nyanyi kena cantik. Tak payah berkerut sangat muka atau khusyuk sgt sampai orang sangka penyanyi tu cm kena rasuk. Juri selalu cakap "feel kamu tu saya tak rasa"..
Kalu kite nak rase makanan, kite kena jilat makanan tu. Bukan tunggu makanan tu terbang masuk mulut sendiri. Tu terletak pada hati masing2 same ade nak rase atau tak..
Sori SS,HB,BF,FT. Lagu korang best, tapi care korang nyanyi cm tak tahan na berak di mata aq.

Identiti. Bile tengok realiti TV sekarang, semua suare pompuan "sejenis" je. Muak telinga. Masing2 na tiru gaya suara Mimi One Nation Emcees. Cm takde tone suare lain da. Sbbtu mase mentor haritu aq suke Salmah. Sbb suare dua lain tu stail 'kepit'. (sorry mention)
Bile tengok balik orang-orang lama.Cm Band2 group 90an, Adibah Noor, Ziana Zain, Ramlah Ram, Nash, Emy Search, Ella, Noraniza Idris, Erra Fazira pon. Suare diorang "berbeza". Jauh sangat beza.
And please stop jadi awek guitar. Dan ade band. Cukup la Yuna, dan Zee Avi. Diorang ta perlu ditiru.

This is Malaysia. We have freedom of Speech. Or not to speech.
Aq suke lagu buatan Malaysia. Walau orang seberang cakap muzik kite takde kualiti smpai ta boleh masuk sane, (WTF!) konsep "jilat makanan" tadi dan "sedar diri" tu perlu diaplikasikan juga disni.

Fakta: Aq peminat Siti Nurhaliza, Yuna, Aizat, Meet Uncle Hussain(nama atok aq tuu!), Stacy. Minat tu takde termaktub yg siape perlu diminat, atau siape tak boleh diminat. Dah minat, na buat cmne?
Mood: Wartawan Melodi