Kanan vs Kiri


“Sesiapa yang ingin menasihati pemimpin dalam sesuatu urusan, janganlah dia melakukannya secara terang-terangan. Akan tetapi hendaklah dia mengambil tangan pemimpin itu dan ajaklah (nasihatilah) dia secara tersembunyi. Jika dia (pemimpin) menerima (nasihat itu) maka itulah yang diharapkan. Jika dia tidak menerima (nasihat) maka sesungguhnya dia (pemberi nasihat) sudah melaksanakan tanggungjawabnya.” (Hadis riwayat Ahmad)
Bile aq post je hadis kat atas ni kat facebook, kompem ramai rase yg aq ni "anjing kerajaan". Tak terkecuali beberape komen2 yg "sinis" dan pangkahan. Ditambah dengan jumlah "like" yg banyak. Ade like sbb suke, ade like sbb menghormati hadis, ade like sebab nganjing.

TAPI kebenaran yg sebenar yg aq niatkan sebenarnye bukannye aq nak memangkah mane2 pihak politik, ataupun membela siape2 pon. Aq tak bersengkongkong, terlibat, mahupun menyokong mane2 pihak politik pon, tapi sekadar nasihat supaya "janganlah buat dosa dengan cara ni". Cume Allah swt. saksi aq.

Same je kalu aq gantikan hadis kat atas tu dengan hadis larangan berzina, takpon hadis larangan percaya pade sihir. Mesejnye same; "Jangan la buat dosa dengan cara ini".
Tapi sebab hadis atas tu ade kaitan dengan pemimpin, ade je yg nak terase hati, timbul rase marah. Lebih teruk, ade yg sanggup cop aq yg baik hati ni muke politik. Ade yg sanggup komen mempertikaikan niat aq yg tulus murni entah kat mane die tau.

Kawan-kawan. Berpolitik tak salah. Tapi jangan berpolitik dengan cara salah. Same jugak dengan dengar muzik. Dengar muzik tak salah, cume ade batasannye. Ingat dulu Allah swt ngan batasan-batasan yang Dia tetapkan. Kita tak hidup kat dunia selamenye.
Dan jangan bace entry ini beserta hati berbaur politik, dan jangan cop aq tujukan kat siape2, atau untuk memangkah mane2 pihak. TOLONG jangan buruk sangka.
Ta perlu jugak tweet "kata belakang" pasal post ni. Tadek beza pon.

epilogue: Gamba kat atas tu di snap mase scene aq jadi pengantin, didampingi Pak Andam (Amin) mase perform Broadway.