Suasana

"Allahuakhbar"
Imam angkat takbir. Masjid tu ade aircond. Jakun sekejap.
Kitorang satu asrama sembahyang maghrib kat satu masjid yg aq tak tau kat pelosok mane. Mase dalam bas tadi sebok beborak ngan kawan, sedar-sedar da sampai kat tempat program tu.
Kanopi atap putih da bersusun. Masing2 berebut ambik wudhuk.

Aq ngan kawan2 lambat. Kitorang sembahyang kat bahagian lua pintu. Tak dapat aircond. Kat sebelah aq ade budak yg lilit kain serban kat kopiah die. Tebal. Entah kena ke tak dahi dia mase sujud. Bagi aku pakaian tu tak ade ape kalu hati ni bukan "lillahita'ala".

Habis solat. Ade ustad bagi tazkirah sikit. Kitorang segerombolan berlonggok kat pintu masjid. Pintu "slide".
Ade pakcik tegur garang "tak elok duduk tepi pintu".
Entah kenape die tak puas hati sangat ngan orang yg duduk tepi pintu? Die jeles kot.

Masing2 keluar lepas habis solat Isyak. Ceramah dah nak mula. Semua orang kehulur-hilir. Kucar-kacir.
Ade pulak dijual nombo UOX kat situ. Ape signifiken nye pon aq tak tau.
Ade sorang budak gedik tak bawak IC pakse junior kasi IC budak tu. Aq tak tau kenape die nak sangat beli sim-card sampai gune IC orang lain?

Ustazah Nor Bahyah ngan Ustaz Bad antara forum jemputan.
"Belajar malas, periksa tak past, dapat nombo last, makan kari cap ala-gopas." Ustazah lancar becakap.
Tergelak dengar Ustad Bad sebut PTPTPTPTPTN. Banyak beno PT nye.
Ade satu part bile satu panel lain cerite pasal kisah "anak seluk semula kain pelikat dalam punggung ayah" tu, warden aq gelak melompat lompat. Bagi aq, lawak tu da biase sangat dengar. Aq ta faham kenape die sampai macamtu sekali eksitednye.

Ade makcik tampilkan diri nak tanye soalan.
"Saya ni nombo dua dalam jawatan masjid ni, kirenye kalau nak buat...bla,bla,bla..." Panjang betul intro die. Die nak cerita pangkat die, atau nak tanye soalan pon, aq tak tau.
Pengacara majlis tegur, "ape soalannye, ya?"
Baru die tanye, "apekah anjakan paradigma belia, beliawanis"...
Masing2 terdiam. Sorang kawan aq bunyik "makcik ni koya Bunkface doh".
Ahli panel pon tatau nak jawab ape, jadi diorang pon tibai la cakap ape yg diorang nak.

Ceramah habis. Sesi beli buku. Ade Ustad Wan (laki Ustazah Bahyah) kat tempat jual buku. Aq beli satu buku murah.
Bas datang, ade geng2 aq yg langsung tak nampak mase prpgram tadi tibe2 muncul. Diorang rupenye melencong ke bandar. Entah sembahyang ke tidak diorang ya?

Cerita ni takde kaitan dengan gamba orang makan diatas. Sekadar nak bagitau banyak pengajaran disebalik satu suasana.