Berbelit


Semasa aq menaip entry ni, aq berada dekat CC bersama sepupu angkat aq, Yaw.
Bukan sahaja sepupu, malah die juga merangkap saka belaan aq. (bhahaha) Menemani die buat assaignment yang die dapat bertajuk "Rasulullah saw". Sampai harini aq tertanya-tanya, kenapa aq dapat tajuk "Donald Trump"? Kenape?

Takdir ni bukannye rigid. Bukannye tersusun macam ABCDE sampai Z.
Ape yang kita nak kadang-kadang akan dapat kat orang lain. Macamtulah jugak jodoh, atau cita-cita, ataupun harapan, ataupun macam-macam lagi lah. Kita tak tahu.

Pagi tadi aq baca satu risalah. "Couple" itu haram.
Aq bukannya orang yg ber'couple' pon. Tapi aq rase macam ade yang tak kena dalam risalah tu. Die cakap couple itu haram. Dan permpamaannya adalah 'babi'. Babi haram dan selamanya haram. Begitulah juga couple katanya.
Tapi the point is, die tak bagitaupun apa-apa bukti sahih yg couple itu haram. Cume kat bawah tu die hightlightkan yang couple tu haram seolah-olah marah kat orang ber'couple' tu.
Dalam hati aku, kalu nak bagi orang makan kuih yang kita masak, kite kena bagitaula yang kuih itu sedap. Bukannya cakap yang kuih ni rasanya macam kuih lain yang sedap.
Secara peribadi, aq tak suka perumpamaan. Kalu cakap pasal kerbau, terangkanlah sepenuhnya kerbau tu apa. Bukannya beri perumpamaan yang kerbau ni seperti kuda, ada empat kaki. Ataupun lembu sebab rupanya seakan sama. Sebab Allah swt cukup bijak dengan tidak menjadikan sesuatu perkara tu sama antara satu sama lain.

Bukannya aq tak suke risalah-risalah Islamik, tapi aq LEBIH PREFER risalah yang mempunyai taraf pemikiran yang tinggi, yang mmbuatkan aq terpegun, dan tak ada fulasi pon. Macam lagu "Open Your Eyes-Maher Zain" tu.

Sekali lagi nak bagitau aq bukannya orang yang bercouple, mahupun pembenci risalah agama, malah aq sangat suka baca risalah agama. Tapi ape yang oarang bukan Islam fikir kalu bace risalah kita tu cume taraf budak sekolah? Hahahaha. Fikirkan.