Muka Tembok Buku

Welcome to Facebook, where you are the ONLY main character, and photos are bagged to be liked by thousands of people, while comments and likes are the food to survive. (fact kn?)

Semalam, aq stalk crush aq- Yuna. (Selain Monday gf aq). Dan, kat atas tu apa yg aq jumpa. Dan the reason aq letak setepek besar print screen beasar kat atas tu supaya dapat share feeling tu. (ok, lame excuse)

Dulu, kalau stalk Yuna aka ehem, crush aq ni, mesti la jumpe anak-anak dan makcik-makcik Melayu yang berceramah entah guna mana-mana mazhab panjang berjela. Faham? Macam yang bercakap (literally, menaip) tu dah dijamin masuk syurga. Crap.
Dan, pasai pa duk ceramah kat Yuna pasal pakai tudung, bukan kat artist2 lain yang "tak hipokrit" takanak tutup aurat? Why Yuna?

Ok, entry ni bukan utk Yuna sebab tak di sponsor. Tapi aq na cakap pasal Typical-Malay-Thought. Lecturer aq ckp Pemikiran Terkehel.
Semalam aq g Tarawih. (ok start cerita dua pulak). Ada pakcik tu marah kat budak-budak. Time tu ta start pon lagi solat, tapi pakcik tu da marah-marah kat budak-budak jangan bising. Dan muncul lagi sorang pakcik, cakap:
"Tengok la siapa bapaknya. Kalau aku, tak bawak budak-budak. Mengarut je bawak budak-budak sembahyang" - muka bajet mintak dipijak.
Yep. Patutla anak pakcik ta penah g surau sampai ke tua sekarang.
Satu, budak-budak memang da sifat diorang suke seronok, buat bising. Aneh kalau budak-budak tu datang bawak buku, baca dalam surau. Dua, rasanya na didik anak-anak kena mula dari kecik bia dia kenal apa tu "surau", ape tu "jemaah", siapa tu Tuhan. Tiga, bulan Ramadhan kan time memeriahkan masjid, bukan setakat Tarawih aja.

Pemikiran terkehel. Bila manusia tu rasa dia lah satu-satunya orang yang betul. Dialah yang kata siapa masuk syurga, siapa masuk neraka. Dialah kata apa hukum dunia, apa hukum akhirat.
For those who'd commented for Yuna in the photo above, you guys rocks. (ok perlu la kan mention).
Salam Ramadhan. bhaha.

p/s: plis jgn bunuh aq sebab post ni