Pendedahan


That photo above was taken by me - syafiq aizat (practically people start to call me 'yo sapit' which, I have no idea why 😝)

I think I am a good photographer though. Tapi bila nak tangkap gambar orang, tetiba je gambar tu jadi tak elok. Sama ada aku kena sumpah, atau memang korang ditakdirkan untuk tak nampak lawa dalam gambar tu aku tak tahu.

By the early of this year (kalau korang baca ni masa tahun 2014 la), aku ada post screenshot photo gallery phone aku, pastu post kat instagram. Motifnya nak tunjuk berapa banyak gambar dalam phone aku. But then, one of the photos was gambar aku shirtless.Suddenly benda tu jadi bahan untuk orang cakap belakang. So due to my respect towards people who had visited my ig on that time, aku delete gambar tu.

But somehow, lelaki kalau shirtless, bukannya dosa. Aurat lelaki pusat ke lutut right?
Certain orang rasa tengok lelaki tak berbaju tu satu masalah remaja but tengok perempuan free hair is something normal.
Perempuan tayang rambut tu dosa. Sama je dengan korang tengok porn, mengumpat, tinggal solat, curi barang. Benda tu dosa.
Tapi bash lelaki yang post gambar dia tak pakai baju yang bukannya aurat tu juga yang korang pilih untuk bertindak.
Bukannya nak kutuk; aku ada bertimbun-timbun kawan yang free hair.
But... What's the point sibuk pasal orang ah? I cannot brain.

So, lepas ni orang nak kutuk-kutuk apape rasanya boleh dah tak ambik kisah. Potong bawang buat telur bawang lagi best dari layan kehendak masyarat sekarang ni. (Tetiba je ni?)

You know what, kalau setiap masa tengok aktiviti orang lain kau rasa sakit hati, that means ada yang tak kena dengan hati tu. Live your own life. Lain la kalau orang tu buat dosa. Then baru tegur. Ni setakat gambar selfie, gambar lelaki tak pakai baju, dan lain-lain yang bukan dalam lingkungan dosa, just let them be. Manusia lain tak hidup dalam pemikiran kau. As simple as that.

Tahukah korang yang aku ni sama handsome macam Calum Hood? Kan? Kan? *kekening*